GEORGIA


Georgia – 2010 Sakartvelo (საქართველო)

Trebuie să vă spun că nu mi-ar fi trecut prin cap să vizitez Georgia şi probabil nici nu aş fi făcut-o, dacă nu primeam o invitaţie de a participa la un eveniment în Tbilisi. A urmat o documentare pe net, must see, must do, must eat, must drink, s.a.m.d., cât de sigură sau nesigură e zona, ştiind că acum câţiva ani a fost un conflict cu Rusia, dar în final, curiozitatea şi spiritul de aventură au învins.

Ca poziţie, Georgia este situată pe celălalt mal (estic) al Mării Negre, până la Caucaz, relativ aproape în linie dreaptă, dar ce folos că nu-s ferryboat-uri care să te ducă direct. Şi cum teleportarea nu este încă posibilă, iar din România nu există zbor direct, nu ai decât să alegi Turkish Airlines sau Czech Airlines sau Lufthansa. Am ales Turkish pentru că nu văd rostul unui zbor de câteva ore spre vest, ca apoi să stai aiurea în avion şi mai multe ore întorcându-te spre est, survolând locurile de unde ai plecat.

În plus, aeroportul din Istanbul îmi este familiar şi chiar are un farmec  … oriental, iar timpul trece repede printre cafenele şi Duty free-uri.

Din avion, dacă este senin, ai ocazia ca vezi Munţii Caucaz.

Munţii Caucaz

De cum intri în ţară eşti întâmpinat de anunţuri scrise cu litere ”ondulate”, din care cred că prea puţini turişti înţeleg ceva. Alternativa: limba rusă, cu alt gen de litere, dar tot de neînţeles pentru neiniţiaţi. Izolat (hoteluri): limbi de largă circulaţie. Părerea mea este că cel mai bine ar fi să te însoţească un localnic care să îţi faciliteze comunicarea cu exteriorul, în caz contrar, exersează încă de acasă limbajul semnelor.

Când am deschis prima revistă în limba lor, am rămas chiar impresionat; înşiruirea literelor era atât de caldă şi cursivă încât părea o operă de artă. Dar pe cât de interesantă este scrierea, pe atât de curioase sunt denumirile. Eu cred că georgienii sunt fanii consoanelor, sau în alfabetul georgian predomină consoanele, sau şi una şi alta: Mtkvari (râul care străbate Tbilisi), Mtskheta (unul dintre cele mai vechi oraşe ale Georgiei) şi pot da şi alte exemple, cu succesiuni de multe consoane, dar nu vreau să mi se uzeze neuniform tastatura 😀 iar cuvintele, oricum nu am cum să le pronunţ.

Tbilisi (თბილისი)

Tbilisi - vedere panoramică

Oraşul, destul de mare, se întinde peste mai multe coline. Ca să îţi dai într-adevăr seama, trebuie să urci (cu autobuzul) în vârful uneia dintre coline, ceea ce îţi oferă o măreaţă vedere de ansamblu. Tot aici în vârf o să dai de un releu de televiziune, te poţi destinde într-un  parc de distracţii sau să gâlgâi o bere la terasă. În trecut exista o telecabina care urca din apropierea Pieţei Libertăţii până aici, dar a fost lăsată în paragină, iar acum lucrau la repunerea ei în funcţiune.

După ce il vezi de sus, oraşul trebuie văzut ”la picior”.

Partea veche este pitorească, cu locuri monumentale:

Bulevardul Rustaveli – artera principală a oraşului – loc de plimbare şi căscat ochii la clădiri maiestoase, care au la parter magazine de suveniruri sau cu haine de firmă. Clădirea Operei o să vă sară sigur în ochi prin frumuseţe.

O să mai vezi în oraşul vechi clădiri abea renovate alternând cu clădiri degradate, care stau să cadă chiar pe locatarii care încă le populează (ceva similar găsim şi prin România).

Piaţa Libertăţii – locul unde de ceva ani Sfântul Gheorghe, patronului ţării şi-a câştigat locul în vârful coloanei după ce, în lupta cu balaurul,  l-a învins şi l-a detronat pe Lenin-cel-de-tristă-amintire.

Abanotubani - sursa Wikipedia

O experienţă interesantă şi relaxantă, spun cei care au fost acolo, sunt băile sulfuroase din cartierul Abanotubani, situat pe malul estic al rîului Mtkvari. Emisferele reprezintă acoperişurile camerelor.

În alte părţi ale oraşului sunt cartiere rezidenţiale luxoase nou construite.

Oraşul nou, construit de sovietici se remarcă prin cartierele de blocuri specifice pe care le-am vazut şi la Moscova şi la Chişinău, dar şi prin bulevarde largi (să nu uităm de influenţa sovietică şi că pe vremuri Georgia făcea parte din U.R.S.S. şi se numea R.S.S Gruzină).

Alte Imagini din Tbilisi:

Tbilisi - Stadionul Lokomotiv

Mother Georgia

Clădirea fostului Minister al Transporturilor

Preşedinţia

staţie ROMPETROL

Târg de suveniruri

Georgia este o ţară în care tradiţia, meşteşugurile şi religia s-au imprimat în modul de viaţă. Peste tot sunt biserici şi mânăstiri, multe dintre ele construite cu sute de ani în urmă şi în care se oficiază slujbe.

Sameba Cathedral (Catedrala Sfintei Treimi) situată pe un deal, veghează asupra oraşului, la fel de impunătoare ziua, ca şi noaptea când este iluminată feeric. Dacă vă uitaţi atent în poză o să vedeţi cum străluceşte cupola in lumina soarelui.

Alte biserici:

 

Centrul folcloric din Tbilisi, inaugurat în 2009, găzduieşte în 2 săli diverse expoziţii. Când l-am vizitat erau expuse un soi de tapiserii realizate din petice de cârpă, artistic îmbinate, încât seamănau cu nişte picturi.

CetateaNarikala:

Din punct de vedere turistic, sunt o grămadă de atracţii, pornind de la peisaje, obiective turistice (muzee, mănăstiri), Batumi – staţiune turistică la Marea Neagră sau statiunea de schi Gudauri, Gori – oraşul în care s-a născut Stalin, ş.a. despre care am citit pe net, fără a le vedea în realitate. Deşi indicatoarele rutiere sunt bilingve, comunicarea cu localnicii este destul de greoaie, aceştia vorbind doar georgiana şi eventual rusă. Chiar şi la restaurante meniurile erau scrise cu literele lor ondulate.

În afară de Tbilisi am mai vizitat Mtskheta – stăvechea capitală a Georgiei, situată la aproximativ 20 km.

Pe drum am făcut o oprire pentru a vizita Mănăstirea Jvari (Dzhvari) care, din vârful unei culmi stâncoase, domină împrejurimile.

De aici, la baza stâncilor, în vale, se vede confluenta râurilor Mtkvari si Aragvi.

Ajunşi la Mtskheta principalul punct de atracţie este Catedrala Svetitskhoveli – prima catedrală georgiană, unde conform credinţei ortodoxe se bănuieşte că ar fi adăpostită mantia lui Iisus. Aceasta ar fi fost adusă aici de către un preot iudeu, Ilie, tocmai de la Ierusalim şi aşezată într-o criptă din fundaţie.

O altă legendă povesteşte că preotul iudeu a oferit mantia Sfintei Sidonia, care a fost înmormantata împreună cu acesta chiar pe locul actualei catedrale. In secolul al IV-lea, regele proaspat botezat Miran din Kartli a început construcţia catedralei.

În timpul zidirii, în incinta temeliei a crescut un cedru. Considerat ca fiind o minune, acesta a fost lăsat acolo, fiind doar tăiat ca un stâlp. Construcţia a continuat până au ajuns în acel loc. Acel stâlp încurca planurile, motiv pentru care s-a hotărât tăierea lui. În acel moment, s-a răspândit un puternic miros de mir, iar la bază s-a descoperit mormantul Sfintei Sidonia. Vestmântul lui Hristos şi „Stalpul de Viaţă Dătător” (lemnul minunat) sunt păstrate într-o micuţă capelă din catedrală.

Gastronomie

În privinţa restaurantelor şi a obiceiurilor la masă, totul este o surpriză pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu stilul de viaţă georgian. Chiar şi meniul este una dintre necunoscute :D.

Odată aşezat la masă te năpădeşte un amestec de savoare, culoare şi arome, printre toate minunăţiile culinare specifice la loc de cinste fiind vinurile. Iar odată ce eşti cu paharul în mână nu trebuie omis toast-ul.

Toast-ul este un adevărat ritual.

Întotdeauna există un responsabil (”tamada”) care ghidonează treburile, astfel încât uiţi că scopul pentru care te-ai aşezat la masă este mâncarea şi ajungi poet ad-hoc. Obiceiul este să rosteşti tot felul de urări: pentru pace, pentru ţară, pentru gazdă, pentru părinţi şi copii, pentru cei ce nu mai sunt cu noi, pentru sănătate, fericire, belşug, sau după muuuuulte pahare de vin, am auzit pe cineva toastând chiar şi pentru înotătorii din Marea Neagră :D. Mi s-ar părea inutil să spun că toastul este urmat de golirea a paharului.

În Georgia, mai mult ca în alte părţi, dacă ai ciocnit iar apoi pui paharul pe masă fără să fi rostit un toast, ca să nu mai vorbim de faptul dacă ai băut sau nu din pahar, este semn de desconsiderare faţă de gazdă. Aşa că, chin frate să dai pe gât pahar dupa pahar, iar dacă nu anticipam şi nu mă grăbeam să toastez printre primii, nu cred că nu aş fi fost în stare să exprim ceva coerent.

În mod tradiţional, vinurile sunt băute din corn, care pot fi astfel ornate încât ajung adevărate operă de artă.

În toate restaurantele în care am fost predomina atmosfera de petrecere, cu muzică live, pe toate gusturile şi de toate genurile. Dar ceea ce este şi mai impresionant sunt dansurile, iar tinerii georgieni – dansatori înăscuţi – inspiră admiraţie prin priceperea cu care dansează pe muzica lor tradiţională.

Se zice că Georgia este locul de naştere al vinului, seminţe de struguri fiind găsite în morminte mai vechi de 7000 de ani. Cu atâta tradiţie în spate, licoarea asta ajunge să aibă calităţi superioare multor alte vinuri cu renume.

Dacă curiozitatea te determină să vizitezi  o fabrică de licori bahice, alege  renumita fabrică de şampanievin spumant. După cum vedeţi arta şi tradiţia au bătut palma. Pentru cei care nu işi dau seama, trandafirul este facut din felii subţiri de sfeclă roşie. Dar artă este de fapt înobilarea mustului cu aroma, culoarea şi dulceaţa bobului de strugure.

Aici, la Bagrationi am găsit un specialist care mi-a povestit că a lucrat mulţi ani in România, în zona Iaşului la diverse podgorii.

Ar mai fi multe impresii sau păţanii de povestit, dar farmecul adevarat este să trăieşti, să simţi şi să experimentezi personal. So, ”Go Planet, go!”


Reclame

Un răspuns la GEORGIA

  1. Moi zice:

    Foarte interesant ! N-am ajuns (inca?) , pare un loc care merita strabatut. Am fost in Armenia , vecina lor, si acolo este traditia toasturilor la masa (numai barbatii) . In privinta literelor , se pare ca este un adevrat razboi intre cele 2 tari , fiecare asumandu-si rolull creerii lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s