BULGARIA


BULGARIA – Jurnal de calatorie

Spre marea dezamăgire a hotelierilor autohtoni, de ani buni românii îşi încolonează maşinile în şir indian şi iau cu asalt zona de la sud de Dunăre.

Eu, unul, aşa procedez 😀 Şi nu fac asta pentru zacusca sau murăturile de la Metro din Russe, sau electronicele mai ieftine ca la noi cu care s-a aprovizionat Technopolis-ul !!

Vreau linişte? Aer curat? Veliko Târnovo şi Arbanassi mă atrag mai mult decât Valea Prahovei. Ca poziţionare, sunt situate la vreo 180 de kilometri de Bucureşti, pe drumul spre Sofia. Asta înseamnă cam 2 1/2 – 3 ore de mers cu maşina, dar drumul este bun, bulgarii merg normal, iar daca vine cineva ca fulgerul din urmă şi dă flash-uri, acela sigur e român.

Zona este liniştită, numai bună de încărcat bateriile pentru o nouă săptămână de muncă.

În Veliko Târnovo, recomand Best Western Premier şi Yantra Hotel, la care am stat şi care, pe lângă locaţia centrală oferă şi condiţii de cazare bune, wireless gratuit în cameră, mic dejun îndestulător, au parcare gratuită, şi mai ai şi acces gratuit la piscină, jacuzzi şi fitneess.

Ca şi etertainment, nu prea pot recomanda vreun club sau ceva special, dar pentru amatorii de shoping se găsesc magazine de firma, e şi un mall prin zona, un METRO, iar după o zi de alergatură găseşti în mod sigur un restaurant unde să mânânci ieftin şi bine.

Aşa că, ce ar mai fi de făcut pe acolo?

Poţi vizita cetatea, complexul patriarhal, plimbă-te pe straduţele înguste şi întortocheate ale oraşului vechi care păstrează aerul medieval şi admiră casele modeste, dar curate şi bine îngrijite, unele din ele transformate în pensiuni turistice care oferă cazare la preţuri rezonabile (sau cel puţin aşa am apreciat eu la vremea respectivă).

Dacă ai obosit, asează-te la o terasă şi bea o cafea la nisip sau un energizant, pentru că mai ai de vizitat.

Seara, in weekend, dacă ai noroc poţi admira la Cetate, un spectacol de neuitat de sunet şi lumini.

La 4 km. departare de Veliko Târnovo o să daţi de Arbanassi, un sat cu case boiereşti, cu ziduri groase de piatră, care iţi dau senzaţia unor mici fortăreţe. În interior însă, vei descoperi nişte case de oaspeţi primitoare, restaurante cu meniuri in limba română din care nu lipseşte ”ciorba de burtă” şi mâncăruri de te lingi pe dejte. Ar mai fi de vizitat si cateva biserici, o şcoală de călărie şi chiar fiecare casă in parte, care e un muzeu în sine.

”- Ce mai oferă Bulgaria?

– Mare !!! ”

Aşa că, dacă vreau la mare, ţin drumul drept, spre sud, fără a mă uita la Mamaia, Neptun sau 2 Mai, şi mă opresc la Russalka, un sat de vacanţă construit de pe vremea comunismului, care chiar dacă nu e modernizat ca alte staţiuni, este o oază de linişte şi intimitate.

Ar mai fi multe să vă spun despre Sofia, Ruse, Pomorie, Nessebar, mânăstirile în stâncă de la Basarabovo şi Ivanovo, dar INTERNETUL este plin de informaţii, aşa că vă ofer o selecţie de poze de prin Bulgaria, ordonate de-a valma, dar care să constituie un punct de plecare pentru căutările voastre pe Gugăl, iar apoi în ”real life”.

Lasă un comentariu