CEHIA


ZIUA 1: Bucureşti – Timişoara

Plecare din Bucuresti dis de dimineaţă, ca să ajungem cât mai departe, dar conform bunului renume al drumurilor din România, în prima zi nu am reuşit să depăşim Timişoara.

ZIUA 2: Timişoara – Budapesta – Bratislava

Halim pe fugă micul dejun şi plini de energie ne avântăm vitejeşte în continuare pe şoselele patriei să cucerim Europa. Elanul mi-a fost tăiat însă cu vreo câţiva kilometri înainte de graniţă, unde vajnicii aparători ai ordinii şi liniştii publice ieşiseră la pomană vegheau ca nu cumva românii să o taie cu viteză ce depăşeşte limita legală şi să facă de râs acest ”Land of choice”. Aşa că totul s-a concretizat în nişte puncte de penalizare şi vreo 350 de Lei intraţi în bugetul nuj’ cărei comune obscure care a avut noroc să fie aşezată acolo. Odată trecuţi de vamă am continuat drumul prin Ungaria, fără nici un popas, urmând ca Budapesta să o vizităm la întoarcere (oricum o mai vizitasem de câteva ori).

Cazare la Bratislava (Slovacia) – Hotel KYJEV, probabil în mare vogă pe vremea comunismului, acum un pic cam ”retro”. Locaţie: central. Condiţii: camera fără aer condiţionat, fără frigider, necesită renovare generală, dar pentru tranzit e acceptabil. Micul dejun: variat, bogat, gustos, peste aşteptări. Preţ: superOK.

După amiză, vizitarea punctelor de atracţie:

  • căţărare pe podul Nový Most. E o farfurie zburătoare în vârful pilonului de la unul din capetele podului, de pe a cărei pălărie ai o perpectivă frumoasă asupra oraşului. Platforma este la vreo 80 de metri înalţime, iar căţărarea de fapt a fost o ascensiune cu liftul;
  • plimbare pe malul Dunării; în zona asta sunt piste de biciclete, de jogging, terase … E relaxant.
  • plimbare cu vaporaşul pe Dunăre;

  • oraşul vechi, cu case medievale, magazine de souveniruri, terase şi restaurante, Michael’s Gate (singura poartă care s-a păstrat până în zilele noastre). Turnul de deasupra porţii găzduieşte un muzeu, dar mai interesant este balconul care oferă o perspectivă inedită asupra vechiului oraş.

ZIUA 3 , 4: Bratislava – Brno – Praga

Mic dejun în Bratislava. Plecare spre Praga, prin Brno.

Cazare în Praga, la un hotel de 4 stele, preţ vreo 60 Euro/cameră, mic dejun, internet şi parcare subretană incluse în preţ. Locaţie: la 15-20 min. de centru, cu un autobuz care oprea chiar în faţa hotelului.

În continuare mă voi referi numai la oraşul vechi şi trebuie să recunosc că partea nouă a oraşului, cea dezvoltată în epoca comunistă, nu am avut timp să o vizitez.

Poate unii vor spune ca sunt defect, că sunt sărit de pe fix dacă nu am reţinut nimic altceva, dar înainte de orice altă prezentare, ca un must eat: raţă pe varză. În continuare nu aveţi decât să vă duceţi la ceasul astronomic, la castel, în cartierul evreiesc, să vă daţi cu barca pe apă, sau unde vreţi voi.

OK, acum, cu burta plină, să continuăm plimbarea.

Definiţie: Praga este un oraş turistic, ”oraşul de aur”– cum mi-a fost prezentat şi ”un oraş de vis” cum m-am convins cu simţurile mele, asezat între dealurile Boemiei şi străbătut de râul Vltava. Cum vă daţi seama că este un oraş turistic? Peste tot o să vedeţi pâlcuri de oameni, vorbind diverse limbi, cu aparate de fotografiat pe care le ţăcăne într-una, care urmează ca o turmă un conducător cu un semn distinctiv (o umbrelă ridicată, un evantai, un batic, un baston). Ce sunt acei oameni? TURIŞTI. Aşa ceva se vede în toate oraşele civilizate ale lumii. Aţi văzut aşa ceva în Bucureşti? Eu unul, NU !

Ce se poate vizita în Praga? Multe, e plin internetul de informaţii în toate limbile.

Mai bine luaţi o hartă sau un ghid turistic în mână şi treceţi pe teren că veţi fi mult mai câştigaţi.

Praga este oraşul în care au trăit şi creat Franz Kafka (nu uitaţi să vizitaţi Kafka Museum, situat pe o straduţă de pe malul Vltavei), Albert Einstein, Wolfgang Amadeus Mozart.

Centrul istoric, numit ORAŞUL VECHI, este un ”must see”. O să găsiţi aici o abundenţă de obiective, precum renumitul ceas astronomic din Piaţa Centrală. De unde o să ştiţi care e? Simplu, zeci de turişti se uită la oră fixă, la punct fix spre un zid al turnului Primăriei şi imortalizează mişcările generate de un mecanism realizat acum vreo 500 de ani, care încă funcţionează. Orologiul propriuzis este încadrat de diverse decoraţiuni care prind viată din oră în oră: un cocoş auriu anunţă ora exactă, 12 apostoli defilează, iar un schelet trage de sfoara un clopotel. Patru vicii sunt deasemena reprezentate în acest ansamblu: Moartea (reprezentată de schelet), Vanitatea (imortalizată de un om uitîndu-se într-o oglindă), Lăcomia (reprezentată de un om cu o pungă de aur) şi un Turc (care ar fi reprezentat duşmanul Europei acelor vremuri).

Din piaţa oraşului vechi pornesc straduţe înguste cu multe locuri care merită vizitate, chiar numai şi pentru arhitectura lor: taverne cu bere şi alte bunătăţi culinare, vechi de secole (clădirile, nu mâncarea), biserici, muzee, magazine de antichităţi sau suveniruri.

CARTIERUL EVREIESC – reprezintă o parte importantă a orasului vechi, atât ca suprafaţă cât şi încărcătură istorică. Acesta e renumit pentru sinagogile bine conservate (interesanta e Sinagoga Spaniolă, ornamentată în stil arab), un muzeu vestit prin colecţia de manuscrise evreieşti (Talmudul, Torah), o colectie de candelabre din argint si o librarie cu literatura iudaică. Tot aici se mai poate vizita vechiul cimitir evreiesc, cel mai vechi din Europa.

CASTELUL DIN PRAGA (palatul regal Hradcany) – domină tot ceea ce aţi vizitat până acum, atât ca poziţie, find situat  în vârf de deal, cât şi ca măreţie. Am citit pe net că ar fi cea mai mare fortăreaţă din lume. Înarmaţi-vă cu răbdare pentru cozile la bilete, sau îmbulzeala turiştilor.

Tot în palatul Hrad, în spatele catedralei, se afla Zlata Ulicka (Straduta de Aur) cu nişte case ca de poveste ce adapostesc o mulţime de magazine cu suveniruri.


PODUL LUI CAROL – cel mai faimos pod al orasului, lung de peste 500 de metri si lat de aproximativ 10 metri, străjuit la capete prin 3 turnuri (două în Mala Strana şi unul în Stare Mesto). Podul este împodobit cu 30 de statui ce intruchipeaza personaje biblice. Ziua e plin de turişti şi de pictori si de muzicanti, şi e atâta îmbulzeală că abea reuşeşti să faci o poză, dar noaptea podul le dezvăluie celor romantici adevăratele frumuseţi

ZIUA 5 , 6: Praga – Karlovy Vary

Mic dejun. Plecare spre Karlovy Vary. Localizare: 130 km de Praga. Cazare la Karlovy Vary.

KARLOVY VARY – Orasul este înconjurat de dealuri împădurite, este străbătut de râul Tepla, pe malurile caruia sunt o gramada de tersase si locuri de promenadă, ceea ce îi conferă o atmosferă liniştită şi relaxantă. Este renumit atât ca staţiune climaterică cu izvoare termale, dar şi pentru porţelanurile fine produse de Moser, sau pentru diverse manifestări culturale sau sportive (Festivalul de film).

Cazare: Hotel în centrul staţiunii, unde pentru 60 EURO/noapte am beneficiat de un apartament cu living şi 2 dormitoare şi mic dejun.

Ce merită vizitat/admirat: noi am început prin a ne trage sufletul la o terasă pe malul râului, la un pahar de bere şi o raţă pe varză 😀 apoi am continuat cu:

* Hotelul Thermal, unde merită făcută o baie în piscina în aer liber, construită desupra muntelui, de unde ai o privelişte minunată asupra oraşului;
* Piaţa Colonnade şi izvoarele termale
* Teatrul
* Grandhotel Pupp

Ziua 7: Karlovy Vary – Dresda – Karlovy Vary

Adică, după micul dejun ne-am zis: ”Ce-ar fi să dăm o tură scurtă prin Germania să vizităm Dresda?”. Zis şi făcut. Drumul bun, deşi în unele zone în care era în lucru şi circulaţia deviată, GPS-ul a luat-o razna. Dar peisajul superb ne-a calmat nervii şi nu a mai contat ocolul făcut.

Dresda – Oraşul de pe malurile Elbei, reconstruit după ce a fost bombardat de către britanici în cel de-al doilea razboi mondial.

Palatul Zwinger – o capodoperă a stilului baroc, inaugurată în 1719, cu ocazia căsătoriei dintre Prinţul Frederick August cu fiica împăratului Habsburgilor, Maria Josepha, dar finalizată în 1728. Palatul a fost bombardat şi distrus aproape în întregime în 1945 şi reconstruit cu rigurozitatea specific nemţească, astfel încât nici nu iţi dai seama.

Ziua 8: Karlovy Vary – Praga – Brno

Mic dejun. Înainte de a părăsi Karlovy Vary nu uitaţi să vizitaţi FABRICA MOSER. Iată o scurtă prezentare: magazinul – o adevărată expoziţie de artă, iar pentru cine are timp, merită să viziteze linia de fabricaţie unde vezi procesul de prelucrare a sticlei.

Tot ce am văzut aici se ridică la rangul de bijuterii realizate din sticlă de Bohemia care te uimesc prin tehnica de prelucrare, prin fineţe, calitate, culoare, grad de redare a detaliilor. Chiar şi obiectele de uz gospodăresc precum pahare, vaze, farfurii ieşite din mâinile meşterilor de aici, tot bijuterii se numesc.

Plecare spre Praga pe care o admirăm în fugă şi ajungem în Brno unde căutăm un loc de cazare.

Ziua 9: Brno – Budapesta – Balaton

Mic dejun şi plecare spre Budapesta. Ajungem la Budapesta, dar nu ne mai oprim aici, că mai fusesem şi continuăm spre Balaton, unde am de gând să înoptăm.

Ca un review asupra Budapestei: podurile peste Dunare, Cetatea, Palatul Regal, Clădirea Parlamentului, Citadella, Monumentul Libertatii, Insula Margareta, cu un imens parc, recomand plimbare cu vaporaşul pe Dunăre.

Cazare pe malul lacului Balaton, hotel de 3*, foarte najpa, camere f. mici, foarte scump (100 EUR/noapte).

ZIUA 10: Balaton

Plajă, baie în lac, plimbare cu hidrobicicleta, pierdere de vreme.

ZIUA 11: Balaton – Deva

Masa de dimineaţă, apoi părăsim Ungaria, dar nu înainte de a face shoping prin diverse oraşe de pe drum. Întrăm în frumoasa şi fascinanta Românie şi reîncepe pierderea de vreme la diverse puncte de lucru de pe drumurile patriei. Oprire şi cazare la Deva.

Ziua 12: Deva Bucureşti

Ajungem cu bine la Bucureşti, destinaţia noastră finală 🙂

Şi uite aşa am mai avut ocazia să fac încă o comparaţie între noi şi restul lumii …

Lasă un comentariu